Edirne 21’nci Dönem Milletvekili Şadan Şimşek, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde gerçekleşen ve 24 yurttaşın hayatını kaybettiği tren kazasına ilişkin bölge halkının bir an önce kaza ile ilgili soruşturma ve incelemenin tamamlanarak detaylı bir açıklama beklediğini belirterek, “Kazadan sonra Bakan beyin yapmış olduğu açıklamada neden olarak yoğun yağmur yağışını göstermesi kamuoyunu tatmin etmemiştir” dedi.
21’nci Dönem Edirne Milletvekili Şandan Şimşek, 24 kişinin hayatını kaybettiği 318 kişinin de yaralanmasına neden olan tren kazasına yönelik yaptığı açıklamada, “24 canımızı yitirmenin acısını yüreğimizde hissediyoruz. Bölgemizin ve Ülkemizin başı sağ olsun.Yaşamını yitiren yurttaşlarımıza allahtan rahmet, ailelerine ve sevdiklerine sabırlar diliyorum” dedi.
Kazadan sonra başta Cumhurbaşkanı olmak üzere, bakan soruşturma ve incelemenin yapıldığını beyan ettiklerini dile getiren Şimşek, “Bölge halkı olarak bir an önce kaza ile ilgili soruşturma ve incelemenin tamamlanarak detaylı bir açıklama yapılmasını bekliyoruz. Kazadan sonra Bakan beyin yapmış olduğu açıklamada neden olarak yoğun yağmur yağışını göstermesi kamuoyunu tatmin etmemiştir” dedi.
TCDD İşletmelerinin yol kısmında uzun yıllar çalışmış olan kişilerle görüşmemiz neticesinde; yapılan çalışmaların Hızlı tren değil, hızlandırılmış tren sistemi olduğunu söylediklerini belirten Şimşek, şunları söyledi;
“Teknik olarak Trakya bölgesindeki toprak yapısının hızlandırılmış tren alt yapısına uygun değildir. Ayrıca mevcut tren raylarının birbirlerine kaynak yapılarak birleştirilmesi, rayların genleşmesinin önüne geçilmekte buda tren vagonlarının raydan çıkmasına sebep verme ihtimalinin yüksek olasılığından bahsedilmektedir. Bakan ve TCDD yetkililerinin popülist yaklaşımları nedeniyle "hızlı tren ile mesafenin şu saatten şu saate inmiştir. " demekle bir nevi makinistlerin verilen saate yetişmek istemeleri neticesinde alt yapısı uygun olmayan zeminde tren hızı nedeniyle bu tür kazalar kaçınılmaz oluyor.
Çorlu-Muratlı arasında meydana gelen tren kazası sırasında trenin saatteki hızı 120 km olduğu konuşulmaktadır. Bakanın bahsetmiş olduğu Nisan ayında yapılan denetimde ise tren hattından uzmanlar tarafından elle ve makine ile kazılma neticesinde alınan toprak sertlik derecesinin hızlı tren için uygun bir alt yapı olmadığı söylenmektedir. Daha önce Pamukovada yaşanılan kaza, bugün bölgemizde yaşanmış olmasından halk olarak üzüntü duyduk.Bu kazanın bir daha yaşanmaması için soruşturma ve incelemenin detaylı yapılarak kamuoyu ile paylaşılması gereklidir. Bölge halkı olarak büyük üzüntü ve acı duyduğumuz bu tür kazaların yaşanmaması dileklerimle, yaralı yurttaşlarımızın bir an önce sağlıklarına kavuşmalarını temenni ediyorum. Allah yar ve yardımcımız olsun” şeklinde konuştu.
Harun Aker
|