CHP İl Genel Meclis Üyesi Necmi Sınır, İŞKUR ile ilgili komisyonda havale edilen raporu meclis üyelerinin bilgisine sundu.
Sınır, “İl Genel Meclisinin Temmuz ayı toplantılarında Komisyonumuza havale edilen, 2018 Yılında İŞKUR' dan İl Özel İdaremize kaç işçi tahsis edilmiştir. Bu işçilerimizin İlçelerimize göre kişi dağılımı sayısı kaçtır? Konuları hakkında komisyonumuzca yapılan araştırma ve inceleme neticesinde; İş Kurumu Kanunu 25.06.2003 tarih ve 4904sayılı bu kanun ile istihdamın korunmasına, geliştirilmesine yaygınlaştırılmasına ve işsizliğin önlenmesi faaliyetlerine yardımcı olmak ve işsizlik sigortası hizmetlerini yürütmek üzere Türkiye İş Kurumu kurulmuştur. Bu kurum genel bütçeye dahil dairelerle, katma bütçeli idarelerde, İl Özel İdareleri ve belediyelerle bunların kurdukları birlik ve müesseselerde ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında aylık ve ücret alan ve işçi statüsünde çalışmayan memur, sözleşmeli personel, geçici personel ve diğer kamu görevlilerinin istihdamı hakkında bu kanun uygulanmaz. Kurum Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı bir kuruluş olup, özel hukuk hükümlerine tabi, tüzel kişiliğe haiz, idari ve mali bakımdan özerk bir kamu kuruluşudur.
Yani kısa adı İŞKUR' dur. 2018 yılında Edirne İl Özel İdaresi olarak İŞKUR' dan 75 kişi talep edilmiştir. Görev süreleri 6 aylıktır. Buna göre; Edirne Merkezde 59 kişi, Keşan' da 10 kişi, Uzunköprü' de de 5 kişi İŞKUR aracılığı ile işe alınmıştır. Bu işçiler yol, kanalizasyon yapım bakım ve onarımları ile köy meydanları ve çevresi temizliği, evsel atıkların toplanması, depolanması ve nakledilmesi, ayrıca ilçelerimizdeki hizmet şantiyelerinin çevre temizliği, diğer yardımcı kamu kuruluşlarının hizmet binaları ve çevrelerinin bakım, onarım ve temizliği işlerini yürütmektedirler. Hizmet üretmede herhangi bir problem ile karşılaşılmamıştır. İş bu komisyon çalışma raporumuz, İl Genel Meclis Çalışma yönetmeliğinin 20. maddesi uyarınca, İl Genel Meclisinin 2018 Ağustos ayı toplantılarında gündeme alınmasını Meclis Başkanlığına arz ederiz
Necmi Sınır komisyon raporunun ardından yaptığı konuşmada da“ Bu faydalı bir uygulamadır. Bizim kırsal alanda çalışan bu temizlik işlerinde bu elemanlar faydalı olmaktadırlar. Geçtiğimiz ay Vali Başkanlığı’nda yapılan il koordinasyon toplantısında İŞKUR Müdürü Şengül Çildam, Vali Bey söylemiş “ bize gelen elemanlar gerçekten bu iş için müracaatta bulunuyor, bulunurken de ufak bir not düşüyorlar. Aman müdürüm ne yapın edin beni Özel İdare’nin olduğu bölümlere vermeyin.” Diyorlarmış. Çünkü orada kaytarma fırsatı bulamıyorlarmış. Orada köy, yol, kanalizasyon gibi her türlü işlerde çalıştırıyorlar. Bizi mümkünse masa başı gibi uygun işlerde çalıştırılmak için taleplerde bulunuyorlarmış. Bu alanlara en büyük sıkıntı işçilerle ilgili müracaatlarda kura getirilmesi herkes için şanstır” dedi.
|