DOLAR 32,3373 0.17%
EURO 35,1256 -0.21%
ALTIN 2.238,70-0,20
BIST 7.962,343,14%
BITCOIN 2061680-5,47%
Edirne
11°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Siyaset uğruna yaptığınızı kuşlar bile biliyor”

“Siyaset uğruna yaptığınızı kuşlar bile biliyor”

ABONE OL
6 Eylül 2022 10:46
“Siyaset uğruna yaptığınızı kuşlar bile biliyor”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu Başkanlığı’nda Keşan Belediye Meclisi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen ve saat 15.00’te başlayan toplantıda; Meclis üyeleri; Nehir Gergin, İbrahim Dinç, Volkan Erkan, Şafak Uslu, Mehmet Selim Aras, Müslim Çekiç, Barbaros Tokgöz ve Mithat Bulut mazeretleri nedeniyle izinli sayıldı.
Yoklamanın ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi.

“MECLİS’TEN KAÇMAYI BIRAKIN KEŞAN’DAN KAÇACAKSINIZ”

Toplantıda ilk olarak “Belediyemiz Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğümüzün bütçesinde bulunan ilgili gider kalemleri ile Özel Kalem bütçemizde bulunan ilgili gider kalemlerine Ek Bütçe tanımlanması talebi ile ilgili konunun Meclisçe görüşülmesidir.” maddesi ele alındı.
Madde hakkında söz alan Helvacıoğlu, “Geçtiğimiz toplantıda gerekçe okunmuştu. Cumhurbaşkanlığımız göndermiş olduğu tasarruf tedbirleriyle ilgili genelge pandemi gerekçeliydi.
Ben de bunun üzerine birkaç şey söylemek istiyorum. Ödevimize çalışmamız gerektiğini söylemişler. İddia var; bu başkan tüyü bitmemiş yetim hakkını yiyormuş. Kültür Müdürlüğümüzde 6 milyon gelen hibeyi müzeye yatırdık. 1-2 milyon TL’lik çerçeve içerisinde konuşuyoruz. Yüzme şampiyonası yaptık, herkes memnun, önümüzdeki hafta bisiklet festivalimiz var. Bütçemizi ayarladık, sponsorlar buluyoruz. Keşanspor, Kültürspor, Anafartalarspor’a da yardım edeceğiz, yarı maraton da yapacağız, 29 Ekim’i de en güzel şekilde kutlayacağız. Ama hangi yüzle etkinliklere gelinecek bilmiyorum? Biz etkinliklerimizi başaracağız, Keşan Belediyesi bundan sonra da yalnız değil. Halkın yanında olacağız. Sayın Pekcan ‘Başkana ödev veriyorum dersini çalışsın’ diyor. Ödevimi anlatayım. Hepsini kamuoyu ile paylaşacağım.
Bırakın meclisten kaçmayı Keşan’dan kaçacaksınız. 2022’deki kültür harcamaları geçmiş dönemde sadece 6 kalemde yapılmış. Biz 200 etkinlik yapmışız, geçmiş dönemde 5-6 kalem harcama 200 etkinliğe bedel olmuş.
Hıdırellez şenlikleri yaptık, çok para harcamışız. 9 Mayıs 2018’de sadece masa kurulmuş, bugünkü para ile 95 bin TL. O gün 26 bin TL. 2017’de içkili lokantalara 247 bin TL fatura ödenmiş. Bugün 1 milyon 200 bin TL. Memnuniyet anketi yapılmış, Bartu Gaytancıoğlu diye birine 115 bin TL. Bereket sembolü heykeli yapılmış 285 bin TL, bugün 1 milyon 417 bin TL. 5 etkinlik sizin ‘hayır’ dediğiniz 200 etkinliğe bedel olmuş. Bunlar daha fazla. 2016’da takvim yapılmış 216 bin TL. 2016 yılıyla bugünün bütçesi aynı mı? Yetim hakkı kim yemiş? Tek tek vatandaşımla paylaşacağım. Meclis’ten kaçmayı bırakın Keşan’dan kaçacaksınız.” dedi.
Meclis üyeleri ve grup sözcülerinin madde hakkında görüş bildirmesinin ardından ek bütçe tanımlanması talebi hakkındaki Plan ve Bütçe Komisyonu’nun ret kararı oy çokluğu ile kabul edildi.
Meclis toplantısı “Belediyemizde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olarak görev yapan Zabıta ve İtfaiye Personeline 2022 yılı Temmuz ayından itibaren verilecek olan fazla çalışma ücretinin güncellenmesine ait komisyon raporunun Meclisçe ele alınmasıdır.” maddesinin görüşülmesiyle devam etti. Madde hakkında İnsan Kaynakları Müdürü İsmail Doğru’nun bilgilendirmesinin ardından Plan ve Bütçe Komisyonu’nun raporu doğrultusunda zabıta ve itfaiye personeline fazla çalışma bedelinin tavan ücretten ödenmesi oy birliği ile kabul edildi.
Daha sonra “Emlak ve İstimlak Müdürlüğümüzün 22.08.2022 gün ve 29818 sayılı yazısına istinaden İlçemiz Yukarı Zaferiye Mahallesi Dr. İhsan Çuhacı Caddesi No.17 adresinde bulunan 1472 adada kayıtlı 7,928m2 park alanı ile Yukarı Zaferiye Mahallesi 29 Ekim Caddesi No.1/A, 1/B, 1/C, 1/D, 1/E adreslerinde bulunan işyerlerinin 2886 sayılı Devlet İhale Kanununa göre 10 yıla kadar kiralama ihalesine çıkartılması yetkisinin Belediye Encümenine verilmesi hususunun Meclisçe görüşülerek karara bağlanmasıdır.” maddesi ele alındı. Emlak İstimlak Müdürü Ahmet Yaşar’ın bilgilendirmesinin ardından madde oy birliği ile kabul edildi.
Toplantının devamında görüşülen “İmar ve Şehircilik Müdürlüğümüzden alına yazıya istinaden yeni pazar yeri yapılması amacıyla İspat Cami Mahallesi, 1762 ada, 3-4 parsellerin plan değişikliği talebinin Meclisçe görüşülmesidir.” maddesi ise oy birliği ile İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edildi.

“GELİN BU ARSANIN PARASI İLE KREŞ YAPALIM”

Toplantının devamında; “Mülkiyeti Belediyemize ait olan Aşağı Zaferiye Mah. 904 ada 2 parselde kayıtlı 429 m2 taşınmazın bitişik parselinde bulunan 904 ada 12 parselde kayıtlı taşınmaz sahibi 12.08.2022 tarihinde Belediyemize müracaat ederek 15521 sayılı dilekçesinde, evinin bitişik parseli olan ve mülkiyeti Belediyemize ait 904 ada 2 parselde kayıtlı taşınmazı mülkiyetine dahil edip müştemilat kısmı olarak değerlendirmek istediğini, Belediyemize ait taşınmazın ihaleye çıkartılması halinde satın almak için kendisinin de talip olacağını talep etmektedir. Mülkiyeti Belediyemize ait olan 904 ada 2 parselde kayıtlı taşınmazın 2886 sayılı Devlet İhale Kanununa göre ihale usulü ile satılması yetkisinin Belediye Encümenine verilmesinin Meclisçe görüşülerek karara bağlanmasıdır.” maddesi ele alındı.
Madde hakkında söz alan Helvacıoğlu, “Söz konusu arsa belediyenin imar noktasında oluşturduğu alan. Vatandaşımız ‘Bu yeri satar mısınız?’ dedi. Ben diyorum ki; gelin bu arsanın parası ile kreş yapalım. Şartlı satalım, gelin birlikte yapalım. Dönemizde 94 mülk satılmış. Sıkıştıkça satmışsınız.
Bugün bin konut buhar olmuş. Gelin dönemimizde geçmiş dönemdeki büyüklerimize örnek olalım. Bu dönemde Keşan’ı daha da hızlı hareketlendirelim. Gelin bunları şartlı satalım, Keşan’a hizmet olarak dönsün. Bu arsa hiçbir işe yaramayacak. Öyle duracak.”
Grup sözcülerinin görüş bildirmesinin ardından madde oy çokluğu ile reddedildi.
Toplantının devamında görüşülen Keşan Belediye Başkanlığının 03.03.2022 gün ve 2022/42 Sayılı Meclis Kararıyla Ulaşım Komisyona Havale edilen “Keşan Belediye Başkanlığı Toplu Taşıma Sisteminde bulunan 6 adet toplu taşıma hattının ve bu hatlarda çalışacak 93 adet ticari araç plakalarının 10 yıl süreyle kiralanması konusu komisyon raporu doğrultusunda ileriki bir tarihte görüşülmek üzere oy birliği ile ertelenirken, “Mali Hizmetler Müdürlüğümüzden alınan 26.08.2022 gün ve 30101 sayılı yazıya istinaden 2022 yılı bütçelerinde öngörülenin ötesinde beklenmeyen yüksek seviyelere ulaşan enflasyon oranları ve döviz kurlarında görülen artışlara bağlı olarak personel giderleri, sosyal güvenlik giderleri, su alımları giderleri, elektrik giderleri, kanalizasyon ve tesis yapım giderleri, TL cinsinden diğer iç borç faiz giderleri, iller bankasına verilen paylar ve diğer hizmet alımları ödenek gider kalemlerine 63.068.000,00 (altmış üç milyon altmış sekiz bin) TL ek ödenek ihtiyacı olduğu belirtilmiştir.
Mahalli idareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliğinin 37. Maddesine göre bahse konu bütçe kalemlerine ek ödenek verilmesinin Meclisçe görüşülmesidir. Belirtilen yazıya istinaden personel maaş ödemeleri ile ilgili bütçe kalemlerimize Ek Bütçe tanımlanması hususunun Meclisçe görüşülmesidir.” maddesi ise oy birliği Plan Bütçe Komisyonu’na havale edildi.
Daha sonra görüşülen S.S. 129 No.lu Paşayiğit Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifinin şehir içi ulaşım ücretlerinin güncellenmesi talebi ise Plan Bütçe Komisyonu raporu doğrultusunda oy birliği ile reddedildi.
Toplantı, “Keşan Kaymakamlığı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün 18.07.2022 tarihli yazısı ile ilçemiz Keşan Yerlisu Köyünde bulunan kapanmış ilkokulun 2022-2023 Eğitim Öğretim yılından itibaren gerekli tadilatlar yapıldıktan sonra “Köy Yaşam Merkezi” olarak öğrencilerimize faaliyette bulunacağı, okulun bahçesinde çevre düzenlemesi ve okula gerekli tadilatların yapılması taleplerine ait komisyon raporunun Meclisçe görüşülerek karara bağlanmasıdır.” maddesinin görüşülmesiyle devam etti.
Madde hakkında İmar ve Şehircilik Müdürü Ali Ünal’ın bilgilendirmesinin ardından yapılan oylamada Plan Bütçe Komisyonu raporu gereği talebin reddi oy birliği ile kabul edildi.
Toplantının devamında ele alınan “Ağustos ayı Olağanüstü Meclis toplantımızda görüşülen ‘Keşan Kent Meydanı ve Millet Bahçesi ile ilgili plan tadilatına yapılan itiraz kapsamında, Milli Savunma Bakanlığı tarafından Belediyemize yapılan teklif; 213 ada 1 nolu parselin bitişiğindeki tescil harici alanın plan değişikliğinin yapılarak ‘askeri alan’ olarak değişikliğinin yapılması’ oy birliği ile kabul edilmişti. Bahse konu plan değişikliğinin onaylanması hususu” ile “İmar ve Şehircilik Müdürlüğümüzün yazısına istinaden Belediyemize sunulan dilekçeler ile Edirne ili Keşan ilçesi Büyük Cami Mahallesi 1757 ada 1 parsel ile tescil harici alana ait 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Plan Değişikliği ve Edirne ili Keşan ilçesi Büyük Cami Mahallesi 1757 ada 1 parsel ile Tescil harici Alana Ait 1/1000 Ölçekli İmar Plan Değişikliğine gelen itiraz ile ilgili komisyon raporu” oy birliği ile kabul edildi.
Meclis toplantısı; İmar Müdürlüğüne gelen yazıya istinaden 26.06.2022 tarih ve 12855 kayıt sayılı dilekçe ile Aşağı Zaferiye Mahallesi 1135 ada 1 parselde bulunan Keşan Ticaret Borsası arsasının arkasında kalan 12 metrelik Kaşif Sokak’ın kaldırılarak idari tesis alanının büyütülmesi talebi ile ilgili komisyon raporunun görüşülmesiyle sürdü. Madde hakkında Ali Ünal’ın bilgilendirmenin ardından komisyon raporu gereği talebin reddi oy birliği ile kabul edildi.
Meclis toplantısında Büyük Cami Mahallesi, 1408 ada 1-2-3 numaralı parsellerde zemin kat konut olan fonksiyonunun ticaret olarak düzenlenmesine ilişkin plan değişikliği talebi ise talep sahibinin vazgeçmesi nedeniyle gündem maddesi incelenmeksizin reddedildi.
Toplantının devamında Mustafa Kemal Paşa mahallesi, 1026 ada 1 numaralı parselin 1984 yılında onaylanan imar planında (A-3) olan yapılaşma koşulunun 2017 yılında onaylanan imar planı ile (A-2) değiştirildiği görüldüğünden plan değişikliği yapılması talebi İmar Komisyonu’na havale edilirken, Aşağı Zaferiye Mahallesi, 861 ada, 7 numaralı parsele ilişkin parka bitişik parseller yönünden uygulanan 5 metrelik çekme mesafesinin kaldırılması ya da azaltılması yönünde plan değişikliği yapılması talebi komisyon raporu doğrultusunda uygun bulunmayarak, reddedildi.
İstasyon Mahallesi Plan Değişikliğine askı süresi içinde gelen itiraz dilekçeleri ise karara bağlanmak üzere oy birliği ile İmar Komisyonuna havale edildi.
Toplantı, gündem dışı maddelerin görüşülmesiyle devam etti.

“DENGE LAZIM”

Meclis ilk olarak Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu tarafından su ücret tarifelerinin güncellenmesi hakkındaki önergeyi görüştü.
Konuyla ilgili olarak söz alan Mustafa Helvacıoğlu, siyasi risk aldığını dile getirerek, “Siyaseten gelen bir başkan ‘Su Fiyatlarını güncelleyelim’ diyor. Bunun bir sebebi var. Tüm belediyeler su tarifelerini güncelledi. Keşan Belediyesi olarak bir farkımız var; su getirmek için oluşan maliyetin %60’ı enerji. 5,5 milyon TL elektrik faturası beklentimiz var. 1 milyon kw’yı geçersek %50 fiyat farkı uygulanacak. Bizim böyle bir sorunumuz var. İlerleyen süreçte elektrik faturası 8-9 milyon TL’leri bulacak. Suyu 6,60 TL’ye satıyoruz. Son elektrik zammının ardından suyun maliyeti 14,5 TL olacak. Neredeyse 2,5 kat zarar. Maliyeti bile değil. Biz maliyeti de istemiyoruz. Yine zarar edelim ama 2,5 kat zararımız olmasın.
Biz su satışından kar istemiyoruz. Edirne, Malkara buralara cazibe ile su geliyor. Buna rağmen Edirne ne yapmış hiç tartışmadan TEFE-TÜFE’ye bağlamış. Erikli’ye bile 22 km’den su getiriyoruz. Maaliyet olarak en pahalı suyu getiriyoruz. ‘Suya zam yaptırmayacağız, halkın yanındayız’ siyaset bu. Başka hizmet yapılmasın anlamına geliyor. CHP’li başkan otursaydı zam olacaktı. İpsala, Enez %100 yapmış, Tekirdağ 16 TL’den satıyor. Halkın diğer hizmetlerini aksatırız. Personelin maaşlarını artırıyoruz. Denge lazım. Maaşları veremezsem, yollar yarım kalırsa giderlerin dengesizliğinden. 2,5 kat zarar ettirtmeyin. Siyaset uğruna yapıyorsunuz. Bunu herkes biliyor, kuşlar bile biliyor.” diye söyledi.
Önerge, meclis üyeleri ve grup sözcülerinin görüş bildirmesinin ardından birliği ile Plan Bütçe Komisyonu’na havale edildi.
Aladdin Öztürk’ün verdiği soru önergesinin de daha sonra cevaplandırılacağı bildirildi.
Toplantı dilek ve temennilerin ardından sona erdi.
Ekim Ayı Meclis Toplantısı 6 Ekim 2022 Perşembe günü gerçekleştirilecek.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.